Училищно състезание ,,Най-добър млад готвач“ и „Най-добър млад аниматор“

На 28.02.2024 г. в ГТ ,,Алеко Константинов“ се проведоха училищни състезания, представящи двете специалности, изучавани в училище – ,,Готвач“ и ,,Планински водач“.

В състезанието ,,Най-добър млад готвач“ се включиха пет отбора с представители от осми, девети, десети, единадесети и дванадесети клас.

Стартът на състезанието бе даден в новия учебно-производствен център с разяснения от страна на учителите по теоретична и практическа подготовка – инж. Нина Терзиева и инж. Магделена Радулова и г-жа Ваня Власева.

След тричасови приготовления участниците презентираха своите ястия пред жури в състав: председател – Стефка Христова, директор на гимназията и членове – г-жа Мариана Кондева – главен счетоводител и г-жа Славка Сланчева – старши учител по английски език.

Журито се затрудни в обявяването на наградите.

Първо място бе присъдено на отбора от единадесети клас в състав: Мирослава Христова и Борислав Здравчов. Те представиха пържола с гриловани тиквички лук и подправки и френски десерт с крем ,,Шантили“.

Второ място зае отборът на ученици от дванадесети клас в състав: Диана Михайлова и Маринела Манова. Те сготвиха свинска пържола с ябълки, а за десерт сиропирани охлювчета с орехи.

Трето място бе присъдено на отбора от десети клас в състав: Елена Гайтанова и Еманоела Илиева. Те представиха ястието ,,Султан кебап“ и за десерт розички от бутер тесто.

Учениците от отбора на девети клас в състав: Ася Ковачева и Надежда Живкова представиха пиле с пармезанова коричка и десерт ,,Горски кът“.

Най-младите готвачи – отборът с учениците от осми клас в състав: Марин Йорданов и Божидар Петров представиха ,,Морска костенурка“ и салата ,,Капрезе“ .

Председателят на журито, г-жа Христова, връчи наградите, поздрави участниците и им пожела бъдещи успехи в кулинарството.

Гоститите на мероприятието, ученици от седми клас на СУ ,,Неофит Рилски“ бяха приятно изненадани от уменията на учениците и с удоволствие дегустираха техните ястия.

Състезанието ,,Най-добър аниматор“ бе проведено във физкултурния салон на училището. Целта на мероприятието е представяне на професията ,,Планински водач“. Под ръководството на г-н Атанасов и г-н Христо Янчовичин, участниците получиха инструктаж за безопасност и представиха практически занимания на закрито.

В смесените щафетните игри се включиха два отбора. В сборния отбор А участваха ученици от девети и дванадесети клас, а в сборния отбор Б се състезаваха ученици от единадесети и дванадесети клас.

Най-интересната част от състезанието бе катеренето на алпийска стена и опъване на палатка. Ученичките Ивона Папровска и Траяна Илиева успяха в рамките на две минути и тридесет секунди да приготвят опънатата палатка.

Гостите на мероприятието проявиха интерес към игрите и изявиха желание за собствена изява в катеренето по стената.

Директорът, г-жа Стефка Христова, благодари на гостите за посещението и поздрави всички участници.